Hemşin Yaylaları turumuz, Doğu Karadeniz’in en önemli vadilerinin başında gelen, dünyada koruma öncelikli 200 ekolojik bölgeden biri olan Fırtına Vadisi’nde geçen bir doğa yürüyüş turudur. Trabzon’da uçak havaalanında buluşma ile başlayan turumuz, Rize’nin Hemşin ve Çamlıhemşin ilçelerinin tam arasında, Fırtına Vadisi’nin en muhteşem manzaralı noktalarından birine kurulmuş olan Gito Yaylası ile başlıyor. Verçenik’ten Kaçkarlara, Pokut’tan Laz Yaylalarına kadar geniş bir manzaraya sahip olan Gito’da bulutların üzerinde 2 muhteşem gün geçirdikten sonraki iki gün de vadi boyunca Verçeniklere kadar uzanıyoruz. Daha sonra türkülerin kaynağı Elevit yaylası üzerinden Tirovit’e, Horon Boğazı’ndan aşıp Palovit’e, bir türlü karları erimeyen Samistal’dan Hazindag’a ve en sonunda Pokut ve Sal yaylalarına ulaşıyoruz. Özellikle uzun ve zorlu yürüyüşler arayan misafirlerimiz için oluşturulmuş Hemşin Yaylaları turumuz Haziran – Ekim ayları arası düzenli olarak her hafta yapılmaktadır. Rezervasyon yapmak için yoğun sezonu beklemeyin, hemen yerlenizi ayırtın. Tecrübeyle sabittir, pişman olmayacaksınız. Hayde tuluuummm, Hemşin Hemşiiinnn…
Sabah saatlerinde (en geç 09:00) Trabzon Havaalanı’nda buluşmamızın ardından sahil şeridini takip ederek doğu istikametinde Ardeşen’e kadar ilerliyor ve daha sonra güneye kıvrılarak Çamlıhemşin üzerinden Zir Kale’ye kadar devam ediyoruz. Konumu itibariyle mükemmel bir yer. Vadinin tam ortasında, Fırtına’nın 100 metre üzerinde inşa edilmiş olan kalenin tarihini dinleyip ziyaret ettikten sonra yaklaşık 2070m rakımda bulunan, ortalama 50 haneli olan ve terasından eşsiz bulut denizi manzaraları görebileceğimiz, bunun yanında Pokut Yaylası, Çat Köyü, geceleri Verçenik’e kadar uzanan manzarası ile iki güzel gecenin bizleri beklediği Gito Yaylası’na doğru yol alıyoruz. Yaylamıza vardıktan sonra odalarımıza yerleşip akşam yemeğimize kadar serbest zaman veriyoruz. Eşsiz manzara karşısında kendinize gelmek için sakin bir şekilde beklemenizi öneririz.
Kahvaltımızın ardından aracımızla 1 saat yolculukla Ambarlı Yaylası’na varıyoruz. Burası 2570m rakımda, 30-35 klâsik yayla evi olan bir yayla. Aracımızla buraya vardıktan sonra hava durumuna göre fotoğraf molası veriyoruz. Ardından Balıklı Göl’e yapacağımız 2 saatlik yürüyüşe başlıyoruz. Yürüyüş çok zorlu değil, patika tatlı bir eğimde ilerliyor. 3000m rakımda bulunan Balıklı Göl’e ulaşmayı amaçladığımız bu günde hedefimizden önce 2800m dolaylarında bulunan Taraklı, Sandıklı ve Kuzu Gölleri’ni de görüyoruz ve sonrasında 30 dakikalık bir yürüşün ardından hedefimiz olan Balıklı Göl’e ulaşıp, gölde bulunan balıkları seyrediyoruz. Hatta gölde balıklarla yüzmek de mümkün. Her ihtimale karşı mayo/şort ve havlunuzu yanınızda bulundurunuz. Bugün öğle yemeğimizi, göl kenarında kumanya şeklinde alıyoruz. Dönüşte Gito yaylasının biraz üstündeki seyir alanında hava durumuna göre fotoğraf molası veriyoruz ve şansımız yaver giderse eşsiz bulut denizi manzaraları eşliğinde fotoğraf çeke çeke ilerliyoruz. Toplam yürüyüşümüz 4-5 saat civarında. Akşam yemeğimiz Koçira’da yine. Bu akşam sürprizimiz olabilir, söz vermiyoruz; imkân dahilinde.
Kahvaltımızın ardından Gito’dan ayrılıyoruz ve Fırtına üzerinden önce Çat’a oradan da Verçenik’e doğru yol almaya başlıyoruz. Yaylaya ulaştıktan sonra aracımızdan iniyoruz ve yaklaşık 2 saat sürecek olan göl yürüyüşümüze başlıyoruz. Hafif eğimle başlayan yürüyüşümüz göle yaklaştıkça dikleşmeye başlayacak ama çok zor değil. Göllere ulaştıktan sonra göl kenarında en az 1 saat dinlenme, yeme-içme molası veriyoruz. Burası Kapılı Göller ve rakım 1700m. Birbirine bağlanan iki gölden oluşuyor. Hemen arkalarını 3700m rakımlı Verçenik’e yaslamışlar. Muhteşem manzaraya nazır dinlendikten sonra yavaş yavaş dönüşe geçiyoruz. Yaylaya ulaştıktan sonra tekrar aracımıza yerleşiyoruz ve önce Çat’a iniyoruz oradan da Meydan Köyü’ne çıkarak dağevimize yerleşiyoruz. Kendinizi Heidi gibi hissedecek olduğunuz bu köyde akşam yemeğimize kadar dinlenme imkânımız var. Evin terasından manzaraya karşı çay-kahve yudumlayabilir veya çayır çimende koşturabilirsiniz.
Kahvaltımızın ardından Goboca’dan ayrılıyoruz ve Fırtına Vadisi’ne indikten sonra “Elevit dere içi, otlar koyunla keçi” dedikleri 1800m rakımlı belirsiz nüfuslu Elevit Yaylası’na çıkıyoruz. Burada da fotoğraf molası verdikten sonra Tirovit Yaylası’na doğru yolumuza devam ediyoruz. Bi fotoğraf molası da burada verdikten sonra muhteşem manzaralı Palovit Aşıtı (Horon Boğazı)’na doğru yükselmeye başlıyoruz. Burada manzaraya doyamayacaksınız. Kumanyalarımızı burada muhteşem manzaraya nazır atıştırdıktan sonra Palovit Yaylası’na geçiyoruz. Burada aracımızdan inerek fotoğraflar eşliğinde yaklaşık 2 saat kadar yürüyerek Amlakit Yaylası’na kadar ulaşıyoruz. Konaklayacak olduğumuz pansiyonumuza yerleşmenin ardından akşam yemeğimize kadar serbest zaman veriyoruz.
Bugun Samistal günü. Kahvaltımızı yiyip eşyalarımızı aracımıza yükledikten sonra yaklaşık yarım saatlik araç yolculuğu ile Palovit Yaylası’na ulaşıyoruz. Burada aracımızdan ayrılıyoruz ve aracımız Amlakit Yaylası’na geri dönerek oradan aşağı Fırtına Deresi’ne doğru inerek Pokut Yaylası’na geçiyor. Biz de karların başından eksik olmadığı, türkülere konu olmuş ve taş evlerine aşık olacağınız Samistal Yaylası’na doğru yürüyüşe başlıyoruz. Yaklaşık 2,5 saatlik yürüyüş sonunda Samistal’a ulaşıyoruz ve muhteşem taş evlerin arasında fotoğraflar çek çeke ilerliyoruz. (Duruma göre Samistal’e kadar araçla da çıkabiliriz.) Buradan yürüyüşümüze devam ediyoruz ve Hazindag Yaylası’na doğru ilerliyoruz bu sefer. Bu yürüyüşümüz efsane bir yürüyüş olacak, unutamayacaksınız. Yaklaşık 2-2,5 saatlik yürüyüşün ardından Hazindag’a ulaşıyoruz. Burayı gördüğünüzde keşke burada benim de bir yayla evim olsaydı diyeceksiniz. Öğle yemeğimizi yöresel ve yaylasal olarak yedikten sonra bi 2,5 saatlik yürüyüş daha yaparak bulutların ülkesinin en güzel yaylalarından ikisi; yaklaşık 2000 metre rakımlı, belgesellere konu, dergilere kapak olan Pokut ve Sal yaylalarına doğru yürüyüşe başlıyoruz. Orman içi patikadan ilerlerken Eynetab’da manzarayı görünce ağlamamak için kendinizi zor tutacaksınız. Çamlıca’dan Boğaz’a bakarken bile insan belki bu kadar duygusallanmıyordur. Bütün Kaçkar sıra dağlarından tutun da Karadeniz’e kadar her yeri 330 derece seyretmek mümkün. Kalan 30 derecelik açı yamaca denk geliyor. Burada manzaraya doyduktan sonra yolumuza orman içi patikadan devam ediyoruz ve Pokut’a doğru ilerliyoruz. Bu yaylaların evlerine bayılacaksınız. Diğer yaylalardan çok farklı bir görünüme sahip olan Sal ve Pokut’ta, elektrik direkleri görüntüyü bozmasın diye, elektrik kabloları yer altından ulaşıyor bütün evlere. Konaklayacak olduğumuz evimize yerleştikten sonra, hava durumuna göre günbatımı yapmak üzere Sal Yaylası’na geçiyoruz. Burada güneşi batırdıktan sonra, Pokut’a dönüyoruz ve akşam yemeğimizi havanın durumuna göre bahçede yıldızların altında yiyoruz.
Profesyonel Rehberlik Hizmeti
5 gece yarım pansiyon (HB) konaklama
5 kahvaltı ve 5 akşam yemeği
Konforlu araçlarla ilk gün Havaalanından ve son gün Havaalanına transfer
Tüm ara transferler
Müze, ören yeri ve milli park girişleri
TÜRSAB Zorunlu Seyahat Sigortası
KDV
Uçak biletleri (Trabzon’a ulaşım)
Öğle yemekleri
Rafting & Zipline aktiviteleri
Kişisel harcamalar, hediyelik eşyalar ve elde olmayan nedenlerden doğabilecek ekstra masraflar
Otellerdeki ekstralar
Turumuza dünyanın her yerinden katılım olduğundan ve her dönem farklı fiyat uygulamaları yapıldığından, hava ve karayolu ile ulaşım fiyata dahil değildir.
Unutmayınız ki, uçak fiyatları her an değişebiliyor. Hatta yoğun sezonda ve özel günlerde yer bulmak zor veya çok pahalı olabiliyor. Rezervasyonunuzu ne kadar erken yaptırırsanız sizin için o kadar avantajlı olacaktır.
Bu turumuzu konaklama yerlerinin müsaitliğine göre gerekli görüldüğü takdirde tersten de yapabiliriz. Ayrıca belirtilen konaklama yerleri, sezon yoğunluğuna bağlı olarak kalite standardını düşürmeden ve programda eksik bırakmadan alternatif konaklama yerleri ile değiştirilebilir. Ayrıca rehber gerekli gördüğü takdirde programda değişiklik yapma hakkına sahiptir.
Katılımcıların kimlikte yazılı şekilde tam adı-soyadı
Zorunlu seyahat sigortası ve tur dosyası için TC kimlik numaraları
GSM numaraları, mail adresleri
Tur bedelinin %30’u kadar kapora alınır, geri kalan tura çıkmadan en geç 2 hafta önce tahsil edilir.
Lütfen çok eşya ve büyük valiz getirmeyin! Araca sığdırmakta zorlanıyoruz!
Trekking tarzı bilekli bot (Gore-tex olması önerilir.) Mesela biz ekip olarak ASOLO marka botlar kullanıyoruz. www.kutupayisi.com
En az 30 litrelik sırt çantası (Yağmurluklu olanlardan olursa iyi olur.) www.kutupayisi.com
Yağmurdan korunmak için yağmurluk veya panço. Ya da gore-tex montlar. www.kutupayisi.com
Sentetik kumaşlı pantolonlar. (Kot pantolon kesinlikle önermiyoruz. Islanınca kurumaz ve sizi soğuk tutar.) www.kutupayisi.com
Sizi soğuktan koruyacak bir sweat-shirt, kazak veya polar mont.www.kutupayisi.com
Bolca t-shirt (her gün için 2 tane – terledikten sonra değiştirmek için)
Bolca çorap
İhtiyacınız olan günlük ilaçlarınız varsa yanınıza almayı lütfen unutmayınız.
Bir bere ve eldiven çantanızda bulunsun. Bazen çok yükseklerde bir anda soğuk olabiliyor.
Çok gerekmiyor ama bir tozluk işinize gerçekten yarar.
Rehberinizde ilkyardım çantası var, ancak sizin de ufak bir ilkyardım çantası hazırlamanızı öneririz.