Rize-Artvin (RZV) Havaalanı’nda en geç 09:30’da buluşmanın ardından sahil boyu Arhavi’ye kadar ilerleyerek Kamilet vadisinden içeri giriyoruz. Çok güzel bir ortamda, bir köy evinde kahvaltımızı yaptıktan sonra tarihi çifte kemer köprüleri de görüp Mençuna Şelalesi ile turumuzun ilk yürüyüşüne başlıyoruz. Şelale programımız sonrası tekrar sahile inerek Hopa üzerinden güney istikametine doğru hareket ediyoruz ve 5228m uzunluğundaki ülkemizin en uzun üçüncü tüneli olan Cankurtaran tünelini geçerek Borçka’ya ulaşıyoruz. Burada kısa bir mola verdikten sonra Şavşat’a devam ediyoruz. Artvin’de Atatepe’ye çıkarak, şehri kuşbakışı seyredip fotoğraflıyoruz. Ayrıca Türkiye’nin en büyük Atatürk heykelini de gördükten sonra öğle yemeğimizde Artvin dönerinin de tadına bakmayı ihmal etmiyoruz. Yemek sonrası yolumuz üzerinde dünyanın en yüksek 12. beton barajı olan Deriner Barajı’nı da görüp seyir terasından manzara fotoğrafları almanın ardından yolumuza devam ediyoruz. Soğuksu mevkiinde meyve pazarında durup alışveriş yaptıktan sonra da Şavşat’a giriş yapıyoruz ve konaklayacak olduğumuz otelimize yerleşiyoruz. Odalarımıza yerleştikten sonra bölge hakkında detaylı bilgi alarak ilk çevre gezimize başlıyoruz. Akşam yemeğimizin ardından dinlenmeye çekiliyoruz.
Kahvaltımızın ardından rotamızı Pınarlı Köyü’ne çeviriyoruz. Yaklaşık 2300m rakımlı Şrata gölleri yürüyüşümüze başlıyoruz. Büyük ve Küçük Şrata göllerini gördükten sonra orman içi çok güzel bir patikadan Balıkgöl’e doğru inişe geçiyoruz. Bu arada hazırlıklı olanlar Küçük Şrata gölünde yüzebilirler. Bu deneyimi kaçırmamanızı öneririz. Balık Göl etrafında yürüyüşümüzü tamamladıktan sonra bir kır lokantasında öğle yemeği molamızı veriyoruz. Yemek sonrası, dileyenlerle yürüyüşümüzü uzatarak Meşeli Köyü’ne doğru orman içinden yürüyoruz (yaklaşık 2,5 – 3 saat) ve Karagöl’de çay-kahve keyfiyle yürüyüşümüzü sonlandırıyoruz. Yürüyüşe katılmak istemeyenler araçla direkt Karagöl’e geçerek, önceden keyif yapmaya başlayarak bizi bekleyebilirler. Daha sonra gün finali yapmak üzere muhteşem manzaraya nazır bir yere gidiyoruz. Ormanla örtülü peri bacalarını görünce emin olun çok heyecanlanacaksınız. Burada da orman içinde keyifli bir yürüyüş yaptıktan sonra köyümüze dönüp akşam yemeğimiz sonrası dinlenmeye çekiliyoruz. Her zaman yaptığımız gece yürüyüşlerine katılmak isteyenler beklesinler…
Kahvaltımızın ardından valizlerimizle otelimizden ayrılıyoruz ve yönümüzü Maçahel’e çeviriyoruz. Yolumuz üzerinde ilk durağımız Cevizli Köyü. Burada yaklaşık 1000 yıllık tarihi bir kilise kalıntısını ziyaret ediyoruz. Tibeti Kilisesini gördükten sonra yolumuza devam ediyoruz. Şavşat’tan Maçahel’e geçmek için 3 alternatif yolumuz mevcut. Hangisinden gitsek manzara mükemmel. Hava durumuna bağlı olarak belirliyoruz. İlk olarak Meydancık’a hareket ediyoruz. Buradan yükselerek önce Mısırlı’dan geçiyoruz daha sonra da Papart ormanlarına giriyoruz. Su kenarında piknik yapıp havanın müsaitliğine göre aquapark gibi bir derede yüzdükten sonra Çuripira Yaylası’na doğru yükselmeye başlıyoruz. Yaylanın fotoğraflarını çektikten sonra geçidi aşarak müthiş kayın ormanları arasından yürüyerek UNESCO’nun Türkiye’deki tek Biyosfer Rezerv Alanı olan Maçahel’e doğru inişe geçiyoruz. Uğur ve Maral köylerinden geçerek konaklayacak olduğumuz pansiyonumuza yerleştikten sonra akşam yemeğimize kadar serbest zaman veriyoruz.
Yine kahvaltımızın ardından aracımıza binerek önce Camili köy merkezine iniyoruz. Gürcistan ile sınırımızı çok yakından görme imkânı bulacaksınız. Daha sonra Maral Köyü’ne devam ediyoruz ve belirli bir yere kadar aracımızla gittikten sonra yaklaşık 20dk yürüyerek, Maral şelalesine ulaşıyoruz. Şelale yaklaşık 63m yükseklikten tek kırımda dökülüyor. Burada sadece çok kısa bir mesafeyi şelaleyi görebilmek için ormanın içinden biraz dik bir patikadan aşağıya doğru iniyoruz. Bir çardakla karşılaşıyoruz ve eğer şansımız varsa şelaleye karşı çay – kahve yudumlama fırsatı da buluyoruz. Dileyenlerle şelaleye de inerek daha yakından görme imkanı buluyoruz. Buz gibi suya girmek isteyenler belli bir noktada bu deneyimi yaşayabilirler. Şelale ziyaretimizin ardından Maral Köyü’ne dönüyoruz. Yolumuzun üzerinde eşine zor rastlanır bir cami göreceğiz. Eski geleneklerden esinlenerek dekore edilmiş bu tarihi ahşap caminin içerisi rengârenk desenlerle süslü. Cami ziyaretimizin ardından İremit Mahallesi’nde muhteşem manzaraya nazır bir köy evinde yöresel ev yemeklerinden tatma imkânı buluyoruz. Öğle yemeğimizin ardından da pansiyonumuza geri dönüyoruz. Tabi bu dönüş, dileyenlerin araçla dileyenlerin yürürken bir yandan da orman meyveleri tadarak keyifle yapacağı bir yürüyüş olacak. Akşam yemeğimiz pansiyomuzda. Ayrıca bu akşam eğlence salonumuzda Gürcü horonu izleme ve oynama fırsatı bulabilirsiniz.
Ve ayrılık günü. Kahvaltımızın ardından valizlerimizi araçlarımıza yerleştirip yola çıkıyoruz. Dönüşümüz tabi ki boş geçmiyor. Yolumuz üzerindeki Borçka Karagöl Milli Parkı’na uğruyoruz. Dağların arasındaki bu göl insan gibi değil 🙂 Karadeniz’e tekrar gelmeniz için bir sebep daha oluşturacak. Emin olun. Özellikle sonbahar halini görmeyi çok isteyeceksiniz. Bu ziyaretimizin ardından da Cankurtaran Tüneli’ni aşıyoruz ve Hopa’ya inerek Rize-Artvin (RZV) Havaalanı’na doğru ilerliyoruz. Uçak saatimize göre Abu vadisini de ziyaret ederek tarihi Laz konaklarını görme fırsatı buluyoruz. Ve yine uçuş öncesi son Karadeniz mutfağı tadımı yaparak, bir başka turumuzda tekrar görüşmek dileğiyle sizlerle vedalaşıyoruz.
Turumuza dünyanın her yerinden katılım olduğundan ve her dönem farklı fiyat uygulamaları yapıldığından, hava ve karayolu ile ulaşım fiyata dahil değildir.
Unutmayınız ki, uçak fiyatları her an değişebiliyor. Hatta yoğun sezonda yer bulmak zor veya çok pahalı olabiliyor. Rezervasyonunuzu ne kadar erken yaptırırsanız sizin için o kadar avantajlı olacaktır.
Bu turumuzu konaklama yerlerinin müsaitliğine göre gerekli görüldüğü takdirde tersten de yapabiliriz. Ayrıca belirtilen konaklama yerleri, sezon yoğunluğuna bağlı olarak kalite standardını düşürmeden ve programda eksik bırakmadan alternatif konaklama yerleri ile değiştirilebilir. Ayrıca rehber gerekli gördüğü takdirde programda değişiklik yapma hakkına sahiptir.
Katılımcıların kimlikte yazılı şekilde tam adı-soyadı
Zorunlu seyahat sigortası ve tur dosyası için TC kimlik numaraları ve doğum tarihleri
GSM numaraları, mail adresleri
Tur bedelinin %40’ı kadar kapora alınır, geri kalan tura çıkmadan en geç 1 ay önce tahsil edilir.
Lütfen çok eşya ve büyük valiz getirmeyin! Araca sığdırmakta zorlanıyoruz!
Trekking tarzı bilekli bot (Gore-tex olması önerilir.)
En az 30 litrelik sırt çantası (Yağmurluklu olanlardan olursa iyi olur.)
Yağmurdan korunmak için yağmurluk veya panço. Ya da gore-tex montlar.
Sentetik kumaşlı pantolonlar. (Kot pantolon kesinlikle önermiyoruz. Islanınca kurumaz ve sizi soğuk tutar.)
Sizi soğuktan koruyacak bir sweat-shirt, kazak veya polar mont.
Bolca t-shirt (her gün için 2 tane – terledikten sonra değiştirmek için)
Bolca çorap
İhtiyacınız olan günlük ilaçlarınız varsa yanınıza almayı lütfen unutmayınız.
Bir bere ve eldiven çantanızda bulunsun. Bazen çok yükseklerde bir anda soğuk olabiliyor.
Çok gerekmiyor ama bir tozluk işinize gerçekten yarar.
Rehberinizde ilkyardım çantası var, ancak sizin de ufak bir ilkyardım çantası hazırlamanızı öneririz..
Endemik, bulunduğu bölgenin ekolojik şartlarından dolayı sadece belirli bir bölgede yetişen veya yaşayan, dünyanın başka hiçbir yerinde yaşama veya yetişme ihtimali olmayan, yöreye özgü bitki (canlı) türüdür.
E-Bülten listemize kaydolmak için E-posta adresinizi girebilirsiniz.