Sabah saatlerinde Erzurum Havaalanı’nda buluşup aracımıza yerleştikten sonra hareket ediyoruz ve Erzurum şehrini keşfe çıkıyoruz. İlk olarak Anadolu Selçuklu Sultanı I.Alâeddin Keykubad’ın kızı Hundi Hatun tarafından yaptırılan ve Anadolu’da açık avlulu medreselerin en büyüğü olma özelliğine sahip Çifte Minareli Medrese’yi ziyaret ediyoruz. Ardından Ulu Cami ziyareti ile programımıza devam ediyoruz. Cami ziyaretinden sonra da Üç Kümbetler’i fotoğraflamaya geçiyoruz. Daha sonra İlhanlılar döneminde inşa edilen ve giriş kapısında muhteşem taş işlemelerini göreceğimiz Yakutiye Medresesi’ne gidiyoruz. Öğle yemeğimizde Erzurum’un meşhur Cağ Kebabı’nın tadına baktıktan sonra Oltu Taşları’ndan yapılmış enva-i çeşit takı ve ürünleri bulabileceğimiz Taşhan’ı ziyaret ediyoruz ve vaktimize göre burada alışveriş imkânı için kısa bir serbest zaman veriyoruz. Saat 13:55’te kalkan Doğu Ekspresi ile Kars’a doğru hareket ediyoruz ve muhteşem manzaralar eşliğinde seyahatimizi sürdürüyoruz. Akşama doğru Kars’a ulaşıyoruz ve burada bizi bekleyen aracımızla buluştuktan sonra konaklayacak olduğumuz otelimize yerleşiyoruz ve dinlenmeye çekiliyoruz. Dileyenlerle akşam Kars şehrini dolaşmaya çıkıyoruz.
Kahvaltımızın ardından Ocaklı Köyü’nde, Arpaçay Nehri boyunda konumlanmış olan ve 961-1045 yılları arasında Bagrat hanedanından Ermeni hükümdarlarının başkenti olmuş, ayrıca 11. ve 12.yy’a ait İslam mimarisi eserlerini de barındıran Ani Harabeleri ile turumuza başlıyoruz. Bu muhteşem tarihi şehri dolaştıktan sonra yönümüzü Ardahan’a doğru çeviriyoruz. Yaklaşık 1950m rakımlı, kar ve buzla kaplı Çıldır Gölü’nü ziyaret ediyoruz. Yerel halkın buzlu gölde nasıl balık yakaladıklarını izleyeceğiz ve fotoğraflama imkânı bulacağız. Hatta buz üstünde kızak turu yapmak isterseniz daha iyi bir fırsat bulamazsınız. Öğle yemeğimizi göl kenarında Atalay’ın Yeri’nde yedikten sonra Şeytan Kalesi’ni ziyaret ediyoruz. Kura Nehri’nin tepesinde uçurumun kenarında muhteşem manzaraya nazır kaleyi fotoğrafladıktan sonra da otelimize geri dönüyoruz.
Kahvaltımızın ardından Sarıkamış’a doğru yola çıkıyoruz. 1896 yılında Çar 2. Nikola tarafından, çivi kullanılmadan yekpare ağaçtan inşa ettirilen ve Katerina Köşkü olarak bilinen Aleksi Köşkü’nü ziyaret ediyoruz. Ardından Sarıkamış Kayak Merkezine gidiyoruz ve önce öğle yemeğimizi yiyoruz. Yemeğimizin ardından karlı Sarıkamış ormanlarında yaklaşık 1,5 saat sürecek olan ve zor olmayan bir kar yürüyüşü yapıyoruz. Elbette ki dileyenler yürüyüşe katılmayıp, kayak yapabilirler. Yürüyüşümüzün sonunda teleferikle kayak merkezine dönüyoruz ve aracımızla buluşup tekrar Kars’a hareket ediyoruz.
Turumuzun son gününde, Kars şehir merkezini keşfe çıkıyoruz. Kars Kalesi, Havariler Kilisesi (Kümbet Cami), Evliya Cami ve civarını dolaşıyoruz. Defterdarlık Binası, Sağlık Müdürlüğü, Belediye Binası ve Fethiye Cami ziyaretleri yapıp uçak saatimize kadar Kars kaşarı, bal ve hediyelik eşya alışverişi için serbest zaman veriyoruz. Ardından Kars Harakani Havaalanı’na geçiyoruz ve bir dahaki turumuzda tekrar görüşmek dileğiyle turumuzu sonlandırıyoruz.
Rehberimiz hava şartlarına veya olağanüstü durumlara göre gerekli gördüğü takdirde programda değişiklik yapma hakkına sahiptir. Kış şartları olduğundan hem kıyafet, hem ayakkabı hem de fotoğraf makinesi açısından gerekli tedbirleri almanızı öneririz. Beklediğinizden daha soğuk olma ihtimali yüksektir.
Turumuza ülkemizin her yerinden katılım olduğundan hava ve karayolu ile ulaşım fiyata dahil değildir. Sadece Erzurum-Kars Tren bileti fiyata dahildir. Unutmayınız ki, uçak fiyatları her an değişebiliyor. Hatta yoğun sezonda yer bulmak zor veya çok pahalı olabiliyor. Rezervasyonunuzu ne kadar erken yaptırırsanız sizin için o kadar avantajlı olacaktır.
Katılımcıların kimlikte yazılı şekilde tam adı-soyadı
Zorunlu seyahat sigortası ve tur dosyası için TC kimlik numaraları
GSM numaraları, mail adresleri
Tur bedelinin %30’u kadar kapora alınır, geri kalan tura çıkmadan en geç 2 hafta önce tahsil edilir.
Lütfen çok eşya ve büyük valiz getirmeyin! Araca sığdırmakta zorlanıyoruz!
Kışlık kıyafetler, kar botu (Veya karda yürüyüşe uygun ayakkabılar)
En az 30 litrelik sırt çantası (Yağmurluklu olanlardan olursa iyi olur.)
Yağmurdan korunmak için yağmurluk veya panço. Ya da gore-tex montlar.
Sentetik kumaşlı pantolonlar. (Kot pantolon kesinlikle önermiyoruz. Islanınca kurumaz ve sizi soğuk tutar.)
Atkı, bere, eldiven
Sizi soğuktan koruyacak bir sweat-shirt, kazak veya polar mont.
İhtiyacınız olan günlük ilaçlarınız varsa yanınıza almayı lütfen unutmayınız.
Çok gerekmiyor ama bir tozluk işinize gerçekten yarar.
Endemik, bulunduğu bölgenin ekolojik şartlarından dolayı sadece belirli bir bölgede yetişen veya yaşayan, dünyanın başka hiçbir yerinde yaşama veya yetişme ihtimali olmayan, yöreye özgü bitki (canlı) türüdür.
E-Bülten listemiza kaydolmak için E-posta adresinizi girebilirsiniz.