Başkent Bişkek’ten başlayan rotamız, ünlü Issyk (Sıcak) Göl’ün kuzeyinden dolaşıp Karakol’a vararak devam edecek; Karakol’un yakınındaki muhteşem Ala Göl civarına yapacağımız 3 günlük çadır kamplı ve 1 günlük Kırgız çadırı konaklamalı trekkingin ardından Issık Göl’ün bu sefer güneyinden Bişkek’e dönerek sona erecek. Dört günlük trekking rotasında hergün ortalama 5-6 saat, toplamda da yaklaşık 20-23 saat yüreyerek, 2100m rakımdan başlayıp 3866m’ye kadar yükselip, 3500m rakımdaki muhteşem Ala Göl’ün tadını çıkartıp, bölgedeki kaplıcalarda keyif yapacağız. Tur boyunca yanımızda yerel rehberimiz, aşçımız ve çadırlarımızı taşımak üzere porter’lar olacak (maalesef bölgede araba veya at kullanılamıyor). Biz sadece uyku tulumumuzu ve matımızı taşıyacağız. Tüm trekking zamanı boyunca yemeklerimiz özel aşçımız tarafından yapılacak. Bize sadece yürümek ve muhteşem doğanın tadını çıkarmak kalıyor.
Gece yarısı İstanbul’dan uçuş ve sabaha karşı Bişkek’e varış.
GİDİŞ:
03 Ağustos 2024 – 00:40 // THY TK344 // İSTANBUL (IST) – BİŞKEK (FRU) MANAS HAVAALANI 08:50
Sabah saatlerinde Bişkek Manas Havaalanı’na vardıktan sonra yerel rehberimiz bizi karşılıyor ve kısa bir araç yolculuğuyla Bişkek şehrine varıp öncelikle kahvaltımızı yapıyoruz. Kahvaltımızın ardından, şehirde hiç vakit kaybetmeden hemen yola çıkıyoruz ve yaklaşık 3 saat süren bir yolculukla, 182km uzunluk ve 58km genişlikle, Güney Amerika’da bulunan Titicaca Gölü’nden sonra dünyanın ikinci en büyük alpin gölü olan ve volkanik aktivite ile oluşan Issyk Kul Gölü’ne ulaşıyoruz. Öğle yemeğimizde yolumuz üzerinde yerel bir ailenin evine konuk olabiliriz. Issyk Kul Gölü, yüksek rakımlarda bulunan başka göllerin aksine, derinliklerindeki termal aktivitelerden ötürü ılıktır ve kış olsa bile donma yaşanmaz. Yaz mevsiminde suyun sıcaklığı bir yüzme havuzu gibi ortalama 27 dereceyi görür. Dolayısıyla, Tien Shan Dağları eteğinde bulunan bu volkanik gölde rahatça yüzülebilir. Yüzmeyi sonraya bırakıyoruz ve Karakol kasabasına doğru yolculuğumuza devam ediyoruz. Karakol’a vardığımızda yerel bir cafede ya da yerel bir ailenin evinde akşam yemeğimizi yeyip ardından dinlenmeye çekiliyoruz.
Kahvaltımızın ardından önce Karakol Kasabası’nda gezintiye çıkıyoruz. Enteresan mimarisiyle Dungan Camisi, Rus Ortodoks Katedrali gibi bazı tarihi ve önemli mekânları ziyaret ettikten sonra dört günlük trekking turumuza başlıyoruz. Askeri kamyon ile kısa bir yolculukla Karakol vadisine doğru yolculuğumuz başlıyor. Birinci köprüye ulaştığımızda aracımızdan inip yürüyüşe başlıyoruz. Öğle yemeğimizi açık bir alanda piknik şeklinde yapıyoruz. Yemekten sonra Vadi boyunca ilerleyip bir köprü üzerinden nehri geçip patikayı takip ederek ormana doğru giriyoruz ve yükselmeye başlıyoruz. Yükselişimiz yemyeşil dik bir yamaçta son buluyor. Buradan sonra patikamız kıvrımlı olarak devam ediyor ve yaklaşık 3000 metredeki “Sirota” dağ evinin olduğu yerde kamp atıyoruz.
Kahvaltımızın ardından yürüyüşümüze başlıyoruz. Biraz dik bir patikadan ilerliyoruz ve orman örtüsünün üzerine çıkıp nehir boyunca ilerliyoruz ve Ala Kul Gölü’nden aşağıya doğru akan coşkun şelaleye ulaşıyoruz. Dileyenler burada suya girebilir. Şelaleden patika boyunca yine yukarı çıkıyoruz ve yaklaşık 3500m rakımda bulunan, 2800m uzunluk, 500m genişlik ve ortalama 70m derinliğe sahip Kırgızca’da renkli göl anlamına gelen Ala Kul Gölü’ne varıyoruz. Güneş ışıklarının düştüğü açıya göre suyun yüzeyinde yeşilin birçok tonunu görmeniz mümkün. Burası mola verip öğle yemeği yemek ve dinlenmek için uygun bir yer. Yemek sonrası devam ediyoruz; patikamız gölden uzaklaşıyor ve yükseliyor. 3866m rakımdaki geçide varmak yaklaşık 1,5 saat sürüyor. Geçitte mükemmel bir manzara karşılıyor bizi. Etrafta Terskey Ala Dağ sırasının 5000m rakımda Jigit, Ak Su, Oğuz Başı zirvelerini görüyoruz. Geçitten inişte biraz eğimli ve taşlıklı bir bölgeden geçiyoruz. İnerken sürüler halinde otlayan büyük ve küçükbaş hayvanlar eşliğinde muhteşem doğasıyla geniş Keldike vadiye ulaştığımızda kamp kuruyoruz.
Bugün kahvaltımızın ardından ormanın içine girerek Arashan vadisine doğru inişe geçiyoruz. Muazzam kayalarla çevrili, buzulların derelere dönüştüğü bu güzel yerde kampımızı kurduktan sonra yorgunluğumuzu 50 derece sıcaklıktaki termal su kaynaklarında atıyoruz.
Sabah saatlerinde Altın-Arashan’dan başlayan yürüyüşle Karakol’a doğru inişe geçiyoruz. Yürüyüşümüzün sonunda piknik şeklinde ögle yemeğimizi yiyoruz. Yemek sonrası 30 dakikalık bir yol ile Karakol’daki Konukevimize ulaşıyoruz ve burada bırakmış olduğumuz valizlerimizi de alıp minibüsle yola çıkıyoruz ve yolumuz üzerinde Jety Oğuz (Yedi Oğuz) kayaları da ziyaret ediyoruz. Ardından Bel Tam Kırgız Çadır Kampı’na gidiyoruz. ISSYK KUL GÖLÜ’nde Tien Shan Dağları manzarası ile yüzüp konaklamayı (4-5 kişilik) Kırgız çadırlarında yapıyoruz.
Kahvaltı sonrası Bişkek şehrine doğru dönüşe geçiyoruz. Kartalla avlanan bir avcıyı ziyaret ederek kartallarla yakından tanışma fırsatı buluyoruz ve güzel bir vadi olan Jaiçi’de doğada kartalla av gösterisi izliyoruz. Öğle yemeğimiz Bişkek’e giderken bir köyde olacak. Şehre vardıktan sonra Kırgızların milli kahramanı olan Manas Anıtı’nı geziyoruz. Sonra Ala Too meydanı etrafında yürüyüş yapıyoruz. Onur Bekçileri’nin değişim seremonisini izliyoruz. Kurmanzhan Datka Anıtı’nı, önemli devlet binalarını ve eski meydandaki hükümet binasını görerek tekrar araç ile Zafer Meydanı’na gidip oradaki kısa gezimizle turumuzu bitiriyoruz ve konaklayacak olduğumuz otelimize yerleşiyoruz.
Son akşam yemeğimizde, eğer istersek akşam yemeği sırasında eşsiz bir fırsat olarak Manaschi (Milli Kırgız Destanı, Manas) dinleyeceğiz ve Kırgız folklorunu izleme şansı bulacağız. Geleneksel Kırgız kostümleri içindeki müzisyenler çok çeşitli milli müzik enstrümanları ile bizlere keyifli anlar yaşatacak. Komuz’dan (3 telli, tahtadan yapılma enstrüman/harp) Chopo Choi’ya (üflemeli enstrüman). Genç Kırgız bayan ve bayların büyüleyici şarkılarını dinleyip geleneksel Kırgız müziği ve şiirleri hakkında daha çok şey öğrenmiş olacağız.
Ve maalesef ayrılık günü. Sabah kahvaltımız sonrası Manas Havaalanı’na transfer oluyoruz ve bir başka organizasyonumuzda görüşmek dileğiyle Kırgızistan’dan ayrılıyoruz.
DÖNÜŞ:
10 Ağustos 2024 – 10:15 // THY TK345 // BİŞKEK (FRU) – İSTANBUL (IST) 13:20
[/tg_program]
Turumuza dünyanın her yerinden katılım olduğundan ve her dönem farklı fiyat uygulamaları yapıldığından, hava ve karayolu ile ulaşım fiyata dahil değildir.
Unutmayınız ki, uçak fiyatları her an değişebiliyor. Hatta yoğun sezonda yer bulmak zor veya çok pahalı olabiliyor. Rezervasyonunuzu ne kadar erken yaptırırsanız sizin için o kadar avantajlı olacaktır.
Bu turumuzu konaklama yerlerinin müsaitliğine göre gerekli görüldüğü takdirde tersten de yapabiliriz. Ayrıca belirtilen konaklama yerleri, sezon yoğunluğuna bağlı olarak kalite standardını düşürmeden ve programda eksik bırakmadan alternatif konaklama yerleri ile değiştirilebilir. Ayrıca rehber gerekli gördüğü takdirde programda değişiklik yapma hakkına sahiptir.
Katılımcıların kimlikte yazılı şekilde tam adı-soyadı
Zorunlu seyahat sigortası ve tur dosyası için TC kimlik numaraları ve doğum tarihleri
GSM numaraları, mail adresleri
Tur bedelinin %50’si kadar kapora alınır, geri kalan tura çıkmadan en geç 1 ay önce tahsil edilir.
Lütfen çok eşya ve devasa valiz getirmeyin! Araca sığdıramıyoruz!
MUHAKKAK UYKU TULUMU VE KALIN MAT GETİRİN. Şişme mat da olabilir. Çadırları biz temin ediyoruz.
Yürüyüşler için TREKKING tarzı rahat BİLEKLİ BOT (GORE-TEX olması önerilir.)
Kampta giymek için sandalet veya rahat bir spor ayakkabı.
En az 50 litrelik SIRT ÇANTASI (Muhakkak Yağmurluklu olanlardan olsun.)
Yağmurluk veya panço. Ya da yağmura dayanıklı kapüşonlu GORE-TEX MONT.
Bolca t-shirt (terledikten sonra değiştirmek için), TERMAL İÇLİK.
Sentetik kumaşlı suya dayanıklı PANTOLONLAR. (Kot pantolon kesinlikle önermiyoruz. Islanınca kurumaz ve sizi soğuk tutar.)
Güneş kremi ve GÜNEŞ GÖZLÜĞÜ
Her ihtimale karşı sizi soğuktan koruyacak kapüşonlu sweat-shirt veya POLAR MONT.
Bir BERE (veya BERE BUFF) ve bir yazlık ELDİVEN (yarım parmak eldivenler de olur) muhakkak yanınızda bulunsun.
Çok gerekmiyor ama bir TOZLUK işinize gerçekten yarar. Ve BATONLAR uzun yürüyüşlerde çok işinize yarayacaktır.
Rehberinizde ilkyardım çantası var, ancak sizin de ufak bir ilkyardım çantası hazırlamanızı öneririz.
Endemik, bulunduğu bölgenin ekolojik şartlarından dolayı sadece belirli bir bölgede yetişen veya yaşayan, dünyanın başka hiçbir yerinde yaşama veya yetişme ihtimali olmayan, yöreye özgü bitki (canlı) türüdür.
E-Bülten listemize kaydolmak için E-posta adresinizi girebilirsiniz.